In 5 stappen de juiste badkamerverlichting


Hoe geweldig is het om van je badkamer net zo'n sfeervolle ruimte te maken als alle andere in je huis?

Moeilijk? Zeker niet, maar er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij het plaatsen van badkamerverlichting. Je realiseert zo eenvoudig èn veilig de juiste ambiance waar je op dat moment behoefte aan hebt. 

Verlichting voor de badkamer heeft verschillende functies, vaak afhankelijk van het moment van de dag. 'sMorgens vooral praktisch om je op te maken, contact lezen in te doen of jezelf te scheren. In de avond wil je waarschijnlijk kunnen ontspannen bij sfeervol licht. Dan is het handig als de badkamerverlichting hieraan voldoet.

Je komt er niet onder uit dat in de badkamer je verlichting in contact komt met vocht, wel kun je kiezen welke verlichting veilig genoeg is. Allereerst werken onze spots en ledstrips op een veilige laagspanning.
Daarnaast kun je kiezen voor IP65 en IP67 waterdichte led verlichting. We bespreken hieronder de verschillende zones van een badkamer en de daarbij passende IP-waardes van verlichting. De IP-waarde geeft de mate van stof- en (spat) waterdichtheid aan van een armatuur.


Elektra badkamer

 
Stap 1. Kies veilige verlichting in vochtige ruimte

Het eerste punt om bij stil te staan bij het kopen van verlichting voor in de badkamer, is dat deze veilig moet zijn voor gebruik in vochtige ruimtes. Kort gezegd kun je badkamer indelen in verschillende zones;  

  • Zone 1. Een natte zone, dit betekent boven de douchebak en boven wasbak en badkuip, maar ook rond/in de vloer waar water kan komen. IP67 is hier een minimale vereiste. Je kiest dan bijvoorbeeld voor de waterdichte IP67 ledstrip
  • Zone 2. Een vochtige zone, rondom wasbak en badkuip, maar ook overal waar waterdamp achterblijft. Hier is kans dat er vocht/druppels op de leds komen maar zal de verlichting niet ondergdompeld raken. IP65 is hiervoor geschikt zoals de Badkamer spot Waterdicht
  • Zone 3. Een semi-droge zone, het verst van kranen en wasbakken waar zo goed als geen vocht komt. Alle standaard ledverlichting is voldoende. Zo past hier prima een Vierkant Spot Chrome of een warm-wit ledstrip

Aan de hand van de onderstaande zone-indeling, kun je bepalen welke IP-waarde je badkamer verlichting nodig heeft. 

 

Stap 2. Bepaal het aantal lichtcircuits

Soms is het handig om volop licht te hebben in de badkamer, soms je wil je enkel sfeervol licht en weer een ander moment heb je net een beetje extra spotlicht nodig. Het is dan wel zo fijn om de verlichting onafhankelijk van elkaar te kunnen schakelen. Gebruik in ieder geval 2 lichtcircuits, zodat je met de schakelaars kunt wisselen tussen praktisch helder licht of ontspannende zachte verlichting. Het voordeel hiervan in de praktijk? Je schakelt dan bijvoorbeeld de ledstrip aan het plafond in als je de badkamer in loopt, en met een apart circuit schakel je de kleine spots die accenten brengen.

Klein mag er ook zijn. Heb je een kleine badkamer met een beperkt aantal verlichtingspunten en stopcontacten? Plaats dan een led dimmer op je ledstrips en spotjes zodat je de lichtsterkte kunt instellen per moment. Verderop behandelen we de opties van dimmers en controllers.

Voedingen voor in de badkamer

Uiteraard werkt de verlichting niet op zichzelf.  Om de led verlichting te laten werken, heb je ook een 12Volt voeding nodig. Dit kan in de meeste gevallen, (zone3) gewoon een standaard voeding zijn. Plaats je de voeding ergens waar de mogelijkheid is op vocht of condens, kies dan voor een waterdichte voeding. Een waterdichte voeding zorgt er voor dat de ledverlichting stroom krijgt op een veilige manier. Bepaal aan de hand van het totaal verbruikt vermogen per lichtcircuit het minimaal Wattage van de voeding. Kijk op onze speciale Waterdichte Led Voeding pagina voor alle specifieke informatie. Onze waterdichte voedingen zijn ook uniek met 5 jaar garantie.


Stap 3. ZBadkamer verlichtingorg voor een balans in basisverlichting en accentverlichting

De ene badkamer is de andere niet; groot, klein, met of zonder de aanwezigheid van natuurlijk licht. In ieder geval kunnen we een paar standaarden geven die je helpen om de juiste balans te vinden in functioneel en sfeervol licht voor in de badkamer 

Basisverlichting is in elke ruimte van het huis een belangrijk onderdeel, zeker ook in de badkamer. Plaats ledstrips in profielen met een mat wit afdekking. Hierdoor krijg je een zacht, sfeervol licht dat aangenaam is voor de ogen. Een slim geplaatste ledstrip in een led profiel die het licht langs de muur of plafond laat schijnen, is een subtiele manier van je hele badkamer van licht te voorzien. Je hoeft dan enkel nog wat kleine accenten te leggen zoals bij je spiegel en douche.

Spiegelverlichting is soms een beetje een lastig klusje om de juiste plaatsing en verspreiding van het licht te krijgen. Wanneer je led verlichting boven je spiegel wilt hangen, let er dan op dat het licht boven de spiegel gecentreerd is. Op deze manier krijg je geen schaduw van jezelf te zien. Verlichting aan de rand van de spiegel kunnen het best op ooghoogte geplaatst worden.
 
Spot verlichting kan twee functies hebben. Het geeft een luxueus en speels effect als je een aantal spots in het plafond plaatst of op specifieke aandachtspunten zoals boven de douche. Het kan daarnaast een ideale oplossing zijn voor gerichte verlichting, zodat bijvoorbeeld je gezicht goed belicht wordt. Denk daarbij aan (kantelbare) inbouw spots
 
TIP: Zorg voor een indirecte stralingshoek van het licht boven het bad. Hiermee wordt voorkomen dat licht direct in je ogen schijnt wanneer je in bad ligt. Plaats daarom geen spotjes boven de badkuip, boven de douchekop of recht boven de spiegel.
 
 

Stap 4. Kies jouw favoriete kleur

Zorg ervoor dat badkamerverlichting een kleurweergave van minimaal 80 heeft, uitgedrukt in CRI (Colour Rendering Index). Dit bepaalt hoe natuurlijk kleuren worden weergeven wanneer verlichting bijvoorbeeld op je gezicht schijnt. Dit maakt zeker een verschil wanneer je bijvoorbeeld make-up aanbrengt en voorkomt dat het lijkt of je een bleke of te oranje teint hebt. Ben je niet helemaal bekend met CRI? Lees dan eens ons andere blog over lichtkleur en kleurweergave. 

Het meest wordt er gekozen voor een warm wit lichtkleur met een iets frissere tint zoals een ledstrip of spot van 2700KAl gedacht aan RGB kleuren verlichting in je badkamer? Misschien niet je eerste gedachte bij badkamerverlichting, maar je kunt er onverwacht mooie effecten mee bereiken. Zo kan een RGB strip onder de rand van je bad ervoor zorgen dat de hele sfeer per moment in te stellen is. Kies je voor een uitgebreide RGB controller, dan heb je zelfs de optie om warm-wit tinten licht te mengen.

Stap 5. Bedien de verlichting met een controller en/of dimmer

Led controllers met instelbare programma's die het licht langzaam laten veranderen en verspringen geven je ongekend veel mogelijkheden in de badkamers. Plaats eens een ledstrip onder je bad zodat deze lijkt te zweven, en stel deze in op een rustig programma voor puur genieten. 

Er zijn meerdere varianten dimmers en controllers te verkrijgen, allemaal met hun eigen opties en mogelijkheden. Neem eens een kijkje op onze pagina over led dimmers

TIP: lees goed de sepcificaties van de ledstrip en spots na of deze dimbaar zijn. Heeft u al een (muur) dimmer die u wilt gebruiken op onze led producten? Neem dan even contact met ons op om te kijken of dit op elkaar past

Tot slot nog een paar besparingstips

Badkamer verlichting in LED is op zichzelf al tot 80% energiezuiniger dan traditionele verlichting. Natuurlijk kan het geen kwaad om met een paar handige tips nog zuiniger je verlichitng te laten branden. 

  • Heb je maar af en toe licht nodig in bijvoorbeeld een medicijn- of badkamerkastje? Gebruik dan verlichting die op nabijheidschakelaars werken. Deze sensor werkt zoals bij de koelkast: je hebt licht als je het kastje opent. Sluit het kastje en het licht gaat weer uit.

  • Vergeet je regelmatig om het licht in de badkamer uit te doen? Dan kan je een bewegingsmelder gebruiken. Die zorgen ervoor dat de led verlichting aan gaat als je binnen komt en weer uitgaat als je weggaat.

 

TIP: Liever het gemak van een compleet samengesteld pakket, zonder zorgen of het op elkaar past? Kijk dan eens bij onze complete badkamer sets.

cs-cart add-ons, cs-cart licences, cs-cart developing