Welke bewegingsmelder kopen in 4 stappen

Led bewegingsmelders & sensoren


[bewegingsmelder_1]

 

Bewegingsmelders en sensoren komen in alle soorten en maten. Ze geven een veilig gevoel wanneer je weet dat het licht aangaat wanneer er iemand de oprijlaan of tuin in komt lopen. Automatisch het licht aan laten gaan in het toilet of berging. Geen sleutelgat meer zoeken. Puur gemak, maar welke gebruik u voor welke toepassing? Er zijn er nogal wat! 

Voordat u kiest welke het beste bij uw situatie past laten we eerst bekijken welke automatische schakelaars er allemaal zijn. 

  • Bewegingsmelder - infrarood (IR) detecteerd alleen warmte
  • Bewegingssensor - radiografisch (RF) - detecteerd alles!
  • Schemerschakelaar - dag/nacht - detecteerd dag of nacht

Stap 1 - Kies het juiste soort bewegings-melders

Bewegingsmelder (IR)

De IR bewegingsmelders zijn het meest voorkomend en is zeer populair. Van deze melder kennen we de bekende "detectie" sensor. De IR sensor detecteerd warmte zoals mensen en huisdieren maar geen koude objecten zoals bomen of struiken. Ideaal voor binnen en in de tuin. 

 

Bewegingsmelder (RF)

De RF bewegingsmelder is iets minder bekend. Deze wordt namelijk weggewerkt achter het plafond of in de muur. Ze zijn zeer gevoelig en hebben een kunnen een zeer groot bereik hebben. Ze detecteren alles, dus niet alleen warmte. De sensor "ziet" alle beweging (ook van bomen en struiken) door de meeste materialen heen. Bij de RF sensor geldt, als het beweegt zal de sensor het zien. Dit kan de veiligheid ten goede brengen. Omdat je de melder compleet weg kan werken is het ook niet mogelijk om de melder onklaar te maken.

 


Schemerschakelaar

De schemerschakelaar wordt gebruikt om het licht automatisch aan te schakelen wanneer het donker wordt. Wordt het weer licht gaat het licht weer uit. Zo zal u de terrein verlichting niet vergeten aan de zetten. Ook gebruiken we ze om in huist bijvoorbeeld oriëntatie verlichting aan te zetten. Zo kan je altijd zien waar je moet zijn. 

 

 

 

Stap 2 - Inbouw of opbouw

Wanneer u een bewegingsmelder gaat gebruiken in de muur is het natuurlijk het mooiste om een inbouw bewegingsmelder te gebruiken. Mocht het zo zijn dat u een melder in het plafond wil gebruiken en er is geen bestaande bedrading kan een opbouw bewegingsmelder gebruikt worden. Ze werken over het geheel hetzelfde. Dit geldt ook voor de  bewegingsmelders op 12V/24V die in de meubelbouw gebruikt worden. Deze zijn vaak ook nog extra compact. 

 

stap 3 - Kies voor binnen of buiten

Bewegingsmelders zijn er voor zowel binnen als buiten. Bij gebruik buiten is het van belang dat de melder waterdicht is. De meeste bewegingsmelders voor buiten zijn IP44 beschermt, dat wil zeggen dat ze spatwaterdicht zijn. Regen kan dus geen kwaad.

Praktische tips:

  1. Hang de melder zo hoog mogelijk zodat ongenode gasten de melder niet onklaar kunnen maken.
  2. Mocht de IP44 bewegingsmelder buiten aan de regenkant hangen. Geef de melder dan een "afdakje", bij een stortbui blijft dan de melder goed beschermd en blijft hij voor vele jaren perfect werken.

 

Stap 4 - Kies instellingen

Instellingen van een bewegingsmelder zijn heel belangrijk. Onderstaand de mogelijke instellingen die een bewegingsmelder kan hebben.

  • Tijdinstelling - vaste of variabele tijdinstelling
  • Detectie veld - diepte en detectiehoek
  • Dag nacht instelling - alleen bij nacht of ook bij dag laten schakelen

 

Andere bewegingsmelders en sensoren

Er zijn eigenljk veel meer bewegingsmelders en sensoren. Zo kennen we de melders waarbij je verlichting aan en uit kan schakelen zolang je maar je hand beweegt in het bereik van de sensor. Wij noemen deze de "no-touch" schakelaars. Zie hier onze no-touch schakelaars. Ook hebben we bewegingsensoren welke de aanwezigheid van een deur of lade kunnen detecteren. Ontdek onze nabijheidsschakelaars.

 

Bewegingsmelders en ledverlichting

Help, mijn bewegingsmelder blijft knipperen!? Niet alle bewegingsmelders zijn geschikt voor ledverlichting. Ze werken geheel niet of knipperen. Dit zijn vaak de goedkoopste melders en is niet handig. Deze bewegingsmelders zijn ouderwets en hebben een minimale belasting nodig om goed te kunnen werken. Al onze 230V bewegingsmelders zijn daarentegen geschikt voor ledverlichting, maar ook voor alle andere soorten verlichting die er verkrijgbaar zijn. 

 

 

Bekijk onze bewegingsmelders

Opmerkingen

Kunnen de bewegingsmelders voor buiten in de regen en zon hangen?

Antwoord:
Ja, dit is mogelijk. Om de melder te beschermen adviseren we wel om een klein "dakje" boven de melder te maken. Zo is de melder beter beschermd tegen regen en zon.
Reageer
cs-cart add-ons, cs-cart licences, cs-cart developing