Wat betekent CRI?


Wat is CRI?

CRI betekent in het kort Color Rendering Index, oftewel kleurweergave index. Het is een quantitieve maat voor het aangeven hoe goed led verlichting (kunstmatige lichtbron) kleuren kan weergeven. Hoe hoger het nummer hoe beter de kleur wordt weergegeven. Zie hieronder enkele voorbeelden met bijbehorende CRI. 

 

Waarmee kan je de CRI vergelijken?

Je kan de CRI vergelijken met de kleurverzadiging instelling op je TV. Stel je de kleurverzadiging laag in dan zien de kleuren er niet goed uit. Je probeert de instelling zo te krijgen dat alles er natuurgetrouw uitziet. Dat is dus precies de CRI instelling op je TV. En hoe beter de kleuren hoe hoger het (CRI) cijfer.

 

CRI kleurweergave index 

Waarom is CRI belangrijk?

Zoals je ziet in bovenstaande afbeelding lijkt de appel met een CRI van 70 minder aantrekkelijk. Dit is ook het geval bij huidskleur. Het is vaak iets wat wordt onderschat. Zo kunnen kledingzaken en bloemisterijen veel voordeel halen uit een hoge CRI. 

 

Hoe belangrijk is CRI?

De kleurweergaveindex is zo belangrijk dat er zelfs wetten over zijn gemaakt. Een OK in een ziekehuis heeft minimaal een CRI van 90. Het is van levensbelang dat een chirurg goed ziet wat hij doen. Maar ook in een kantoor dient er een minimale CRI aangehouden te worden van 80. Is dit lager kan je op lange termijn hoofdpijn krijgen van het licht. Ook op filmsets worden altijd hoog CRI lampen gebruikt. Uiteraard willen we graag films zien die vol kleur zitten.

 

CRI (Ra) infographic

 

Welke minimale CRI kan ik het beste aanhouden?

Voor acceptabele verlichting kan er bij buitentoepassingen gekozen worden voor een CRI van 70. Ook voor sommige binnentoepassingen is een CRI van 70 voldoende. Denk aan verlichting in de hal of berging. Voor gebruik in de huiskamer en in de keuken adviseren we een minimale CRI van 80 en is een keuze van CRI90+ beter. De menselijke huid ziet er beter uit en veel natuurlijker. 

 

Hoe wordt de CRI-waarde bepaald?

Standaard CRI metingen worden bepaald aan de hand van 8 kleuren. Uit de kleuren R1 tot R8 wordt de CRI berekend. De metingen worden gedaan met een computer en gevoelige sensoren. De CRI wordt uitgerekend aan de hand van de waardes die worden gemeten door de sensoren. 

 

CRI kleuren berekenen

 

Heeft u vragen omtrent verlichting voor uw toepassing? Stuur ons een mailtje en we helpen u graag verder.
 
 

Opmerkingen

Geen berichten gevonden

Reageer
cs-cart add-ons, cs-cart licences, cs-cart developing