Ledstrips dimmen met normale muurdimmer


Voor wie is deze info pagina?

Voor mensen die graag TL buizen willen vervangen door ledstrips maar deze juist willen bedienen met de standaard schakelaar of dimmer in de muur. 

 

Voor wie niet?

Voor de mensen die ledstrips willen gebruiken in combinatie met een afstandsbediening.

 

 

 

Wist je dat TL buizen kwikdampen gebruiken om licht te genereren? Als deze stoffen ontsnappen zijn ze schadelijk voor mens en dier als het glas van de lamp stuk gaat. Vervang ze dus zo snel mogelijk!

 

Lichtkleuren en de mogelijkheid om te dimmen is tegenwoordig heel normaal. Het is dus tijd om die oude TL buis te vervangen door een gezellige lichtkleur en de dimbare optie toe te voegen. Wil je je oude TL buizen vervangen door ledstrips? Dan heb je waarschijnlijk genoeg genoeg van het kille licht. En waarschijnlijk hebt al een buis losgedraaid om minder licht te hebben? Dat is niet meer nodig. Je kan ze nu eenvoudig vervangen door mooie warme ledstrips, dimmen en aan en uitschakelen gewoon op de muur . Je vervangt de TL buis door een ledstrips naar wens. En kan deze dimmen op de muur waar voorheen de schakelaar zat. Onderstaand leggen we je uit hoe dat moet.

 

Je kan de TL buis vervangen door een ledstrip met of zonder dimmer. Je kan tot wel 50% besparen op je energiekosten als je overstapt op ledstrips.

 

Wat heb je nodig om een TL buis te vervangen door een ledstrip?

Het korte antwoord

  1. Kies een ledstrip met uw gewenste lichtkleur en Wattage.
  2. Kies de juiste dimbare ledvoeding eventueel met inbouw muurdimmer

 

Ledstrip met lichtkleur naar keuze

De lichtkleur maakt de sfeer. Hoe warmer de lichtkleur hoe eerder het gezellig is. Om te kijken welke warme lichtkleur je kiezen kan je kijken wat de TL buis aan lichtkleur was. Als je voorheen een 830 tl-buis in de koof had zitten dan was de lichkleur 3000K (de K staat voor Kelvin). Bij 840 staat voor 4000K en 960 staat voor 6000K. Dus als je warmer licht hebben wil is de 2700K de optie. 2700K is een lichtkleur die overeen komt met de oude vertrouwde gloeilamp of halogeenlamp. Het is dan ook niet voor niets de meest populaire keuze voor led verlichting.

Handig om te weten: Hoe lager het Kelvin nummer hoe warmer de strip is. Hoe hoger het kelvin nummer hoe kouder (frisser - minder gezellig) de lichtkleuren.

 

Een nog warmere lichtkleur?

Is dat dan mogelijk met led? Jazeker, wij bieden ledstrips aan met een lichtkleur van 2400K. Deze lichtkleur is de ultieme sfeermaker en wordt vaak toegepast in lichtkoven, slaapkamers en bij indirect verlichting.

Weet je niet precies welke lichtkleur je moet kiezen en wil je meer weten over lichtkleuren? Lees dan onze uitgebreide info pagina over Hoe kies je de juiste lichtkleur LEDverlichting?

 

Hoeveel licht wil je?

In het kort 

  • 4,8Watt per meter = sfeerverlichting
  • 9,6Watt per meter = hoofdverlichting (bij gebruik van een dimmer kan je natuurlijk alles dimmen naar wens)

 

Naast de lichtkleur kan je kiezen hoeveel licht je hebben wil. Hierbij hebben we twee opties 4,8Watt per meter ledstrip (60 leds per meter) of 9,6Watt per meter (120 leds per meter ledstrip). De 4,8Watt per meter ledstrip is voldoende voor algemene sfeer verlichting. Niet teveel licht maar wel praktisch. Wil je de mogelijkheid hebben om de verlichting als hoofdverlichting te gebruiken? Dan is de 9,6Watt per meter de betere optie. Bij gebruik van een dimmer heb je nog steeds de mogelijkheid om de verlichting heel ver terug te dimmen.

 

Dimmen van de ledstrip verlichting

Nu komt het stukje waar je die dimmer toe wil passen. Je kan natuurlijk alleen de TL vervangen en gewoon de schakelaar gebruiken op de muur. Maar als je toch bezig bent kan je ook die schakelaar vervangen op de muur door een dimmer. Je kan dan zelfs gebruik maken van je huidige merk afdekramen.

 

Hoe werkt het dimmen?

Je drukt op de draaiknop van de dimmer. De verlichting gaat aan in de stand waarin deze is uitgezet. Daarna draai je de verlichting naar de lichtsterkte die je hebben wil. Zo eenvoudig is het. De dimmer stuurt een signaal naar de dimbare voeding. De dimbare voeding zet deze om in een de gewenste lichtintensiteit.

 

Ok ik wil dit, wat nu?

Je hebt dus een keuze gemaakt in de lichtkleur en de lichtsterkte. Je weet inmiddels de lengte die je nodig hebt. Dan rest er nu nog een passende dimbare voeding bij te zoeken.

Hoe reken je dat uit? Je neemt de lengte van de ledstrip en vermenigvuldigd deze met het energieverbruik per meter. Je krijgt dan het totale energieverbruik. Vervolgens neem je dan de voeding die er net boven het maximale vermogen zit. We gaan even uit van onderstaande voorbeeld.

Voorbeeld:

3 meter ledstrip 2700K met 9,6Watt per meter = 3 x 9,6Watt = 28,8Watt = in dit voorbeeld is een 33Watt dimbare led voeding nodig.

 

Heb je minder totaal energieverbruik? We hebben ook dimbare ledvoedingen met minder.

 

En welke dimmer werkt er goed met de dimbare led voeding?

De dimmer kan je eenvoudig bij de dimbare voeding bestellen op de dimbare led voeding product pagina's. Of lees er meer over als je wil weten over de inbouw muurdimmer voor dimbare ledvoedingen.

 

Heb je vragen aan de hand van deze informatie pagina? Een project waarbij we je kunnen helpen of andere vragen? Stuur ons een mailtje op [email protected] We helpen u graag verder.
 

cs-cart add-ons, cs-cart licences, cs-cart developing