IP65, vs IP67 vs IP68? Waterdicht of stofdicht?

International Protection standaard


Wat betekent IP65, IP67 & IP68?

De IP van IP-classificatie staat voor “International Protection” ook wel "Ingress Protection" genoemd en is een methode waarmee de beschermingsgraad van LEDlampen , LEDstrips en of andere opbjecten. De IP-waarde geeft aan hoe goed deze bestand is tegen binnendringen van water, voorwerpen, stof en hoe deze mechanisch bestendig is. En dit duiden we aan met twee cijfers.
 

De IP beschermingsgraad wordt aangegeven door twee cijfers.IP65, vs IP67 vs IP68? Waterdicht of stofdicht?

  • Cijfer 1 - Bescherming tegen binnendringen van voorwerpen en stof
  • Cijfer 2 - Bescherming tegen water
  • Letter 3 - Optionele letter (zie uitleg hieronder)
 
Letter 3 is voor specifieke toepassingen. Denk hierbij aan de mijnbouw, scheepvaart en energie winning kan er een 3e letter gebruikt worden. Dit kan zijn: F (olieresistent), H (Hoog voltage apparaat), M (apparaat bewogen tijdens test), S (apparaat stationair tijdens test), W (getest in weeromstandigheden).
 
 

IP-code in de praktijk 

  • Veel voorkomend zijn onze IP65 ledstrip, deze ledstrips zijn bestand tegen waterstralen. In de praktijk zou dit een waterslang kunnen zijn waarmee u de tuin besproeid.  
  • De hoogste beschermingsgraad is IP68 ledstrip en led lampen en is drukwaterdicht, en deze is dus geschikt voor gebruik in de vijver en onder water. 
 

Bekijk onze:


 

Historie van de International Protection standaard

De eerste uitgave van de IP-code werdt gedaan door het IEC - (International Electrotechnical Commission) (IEC website) welke officieel is opgericht in 1906. Er zijn 164 landen die lid zijn van de IEC welke het hoofdkantoor sinds 1948 in Geneve (Zwitserland) heeft (daarvoor in London - GB). 

Het motto van het IEC is; "Making electrotechnology work for you", en heeft als doel;  Het "Standardization for electrical technology, electronic and related.". 
 
 
IP classificatie
 
 

Opmerkingen

Eindelijk een website gevonden met een simpele en duidelijke uitleg over wat IP65 nou eigenlijk betekent. Meestal wordt dit ontzettend moeilijk uitgelegd en hier is het gewoon begrijpbaar. Zeer tevreden!
Reageer
cs-cart add-ons, cs-cart licences, cs-cart developing