Halogeen Trafo of LED Driver?


U wilt uw halogeenverlichting vervangen door led verlichting. Dat is een goede keuze. Het is wel verstandig om even na te kijken of uw huidige transformator geschikt is voor uw nieuwe LED verlichting. Dit is namelijk niet altijd het geval. Bij onze lampen geven we aan of de lamp een LED voeding / adapter nodig heeft. Is dit het geval, dat altijd de transformator vervangen.

 

We kennen 3 soorten transfomatoren/voedingen.

  • Gewikkelde transformator (ferromagnetische transformator)
  • Elektronische transformator (omvormer)
  • (Gestabiliseerde) LED voeding

  

Een ferromagnetische transformator kan gebruikt worden, wanneer u geen hinder ondervindt van het 50x aan en uit gaan van de LEDlamp per seconde.

 

Elektronische transformatoren zijn geschikt om LED lampen te voorzien van elektriciteit, mits de minimale belasting wordt behaald.

 

Een LED voeding / adapter is de beste manier om een LED lamp te voeden. De meeste led voedingen zijn niet dimbaar. Ook kunnen we dimbare ledvoedingen leveren. Een groot voordeel van een led voeding / adapter is dat deze de spanning stabiel houdt. Dit komt de LED en de electronica ten goede.

 

 

Voordelen LED voeding:

  • Ingangsspanning mag variabel zijn
  • Geen minimale belasting
  • Beveiligd tegen kortsluiting en overbelasting
  • Laag sluipverbruik

 

 

Bekijk onze: LED voedingen & adapters

 

 

Extra informatie over Transformatoren

  

Ferromagnetische transformator

De ferromagnetische transformator zijn minder efficiënt (90%) en herkent u aan het gewicht. De transformator heeft een hoog sluipverbruik. Uitgevoerd met een metalen kern met daarom spoelen van koper gewikkeld. De transformator brengt de frequentie ongewijzigd over van de ingangsspanning naar de uitgangsspanning  Dit zou betekenen dat de LED 50x per seconde aan en uit gaat. Voor de meeste mensen is dat geen probleem. De transformator kan een zoemend geluid voortbrengen. Spanningspieken in het elektriciteitsnet net worden er niet uit gefilterd, en kunnen LED lampen beschadigen (dit is vaker voorkomend in België dan in Nederland). Verder is de transformator geschikt om LED lampen te voorzien van elektriciteit.

 

Dit type transformator is niet geschikt voor LED strips.

 

 

Elektronische transformator (omvormer)

De meest gebruikte transformator om halogeen spotjes te voorzien van elektriciteit. Deze transformator heeft geen gewikkelde spoelen zoals de ferromagnetische transformator, maar gebruikt elektronica. De frequentie van de ingangsspanning wordt van 50Hz naar een blokgolf van 35kHz “omgevormd”. Op deze manier kan de omvormer veel kleiner worden uitgevoerd dan een ferromagnetische transformator met een zelfde vermogen. Vaak hebben deze transformatoren een minimale belasting van 20 tot 50Watt. Zolang deze belasting wordt gehaalt kan deze transformator zonder problemen worden gebruikt.    

 

Dit type tranformator is niet geschikt voor LED strips.

TIP! Komen de LED lampen niet aan het minimale vermogen? Dan kunt u overwegen om nog een halogeenspotje te gebruiken. Zo haalt u gemakkelijk de minimale belasting.

 

 

 

 

Gestabiliseerde LED voeding

De gestabiliseerde LED voeding wordt vaak "LED trafo" genoemd. De benaming is verwarrend en niet juist. Waar een "trafo" alleen de spanning omlaag transformeert doet een gestabiliseerde LED voeding meer. Een gestabiliseerde LED voeding verlaagt niet alleen de spanning. Deze wordt ook gelijkgericht en daarna gestabiliseerd op een bepaalde spanning. Een gestabiliseerde voeding wordt gebruikt als de spanning op een vast voltage gehouden dient te worden. Uw laptop bijvoorbeeld heeft een gestabiliseerde voeding. Waarom gestabiliseerd? Uw stopcontact levert ongeveer 230 Volt spanning. Die spanning is echter niet altijd precies 230 Volt; in werkelijkheid varieert ze een klein beetje (tussen de 220 en 240 Volt. Een gestabiliseerde voeding krijgt wel een variatie aan  ingangsspanning binnen. Echter, de uitgangsspanning blijft stabiel (bijvoorbeeld 12Volt maar kan ook andere spanningen hebben). Ook kent de gestabiliseerde LED voeding geen minimale belasting. Daarnaast kent de LED voeding ook een lager sluipverbruik. 

 

Zowel geschikt voor LED strips als voor LED lampen.

 

 

Opmerkingen

Geen berichten gevonden

Reageer
cs-cart add-ons, cs-cart licences, cs-cart developing