Doe je voordeel met LED verlichting


Doe je voordeel met LEDverlichting

LED is de nieuwste vorm van verlichting en heeft veruit meer voordelen dan traditionele verlichtingsvormen zoals halogeen of gloeilampen. Er circuleert online veel informatie over de eigenschappen van LEDverlichting, informatie die zichzelf soms tegenspreekt. Uiteraard hangt ieders ervaring af, naast persoonlijke smaak, van de keuze voor kwaliteit en het juist toepassen van de LED verlichting. 

LED verlichting is een prachtig product die zoveel veelzijdiger is dan enig andere verlichting, dat het zonde is om voorbij te gaan aan de voordelen van LED verlichting. Daarom dat we graag de meest bekende voordelen en eigenschappen hieronder willen toelichten.

De voordelen van LEDverliching

De belangrijkste voordelen van LED verlichting zijn (bij juiste installatie)

 • Een langere levensduur, daarmee onderhoudsvriendelijk 
 • Overtuigend lagere energieverbruik (tot 80% minder)
 • Veel veiliger in gebruik door minder warmte ontwikkeling, en daarmee ook minder energieverlies
 • Geen kleurverandering door de jaren heen, zoals wel bij halogeen of gloeilampen het geval kan zijn
 • Het kleine formaat en uitvoering in verschillende varianten (spots, bouwlampen, led strips) maakt dat LEDverlichting veel ruimer en veelzijdig toepasbaar is in alle mogelijke verlichtingsvragen
 • Geen UV straling en verwaarloosbare infrarood 
 • Direct licht bij inschakelen, zonder opwarmtijd

Maar waardoor komt dat nu eigenlijk?

Vaak krijgen we de vraag hoe het dan kan dat LED verlichting deze eigenschappen heeft ten opzichte van bijvoorbeeld gloeilampen, halogeen of TL-verlichting. Graag leggen we dit hieronder zo helder en bondig mogelijk uit.

 • Minder warmte ontwikkeling, veiliger in gebruik:

Traditionele lampen laten kort gezegd elektriciteit door een draad lopen die opgloeien om licht te producten. LED technologie bestaat eruit dat er gecontroleerd elektriciteit door een led diode of LED chip wordt geleid, wat licht afgeeft in een bepaalde kleur en lichtsterkte. 

De warmte die zo’n LED produceert is aanzienlijk minder waardoor deze vorm van verlichting minder gevaarlijk en uiterst energiezuinig is, mits juist geïnstalleerd.

 • Minder warmte ontwikkeling, minder energieverbruik: 

Anders gezegd; bij traditionele verlichting gaat veel energie verloren aan warmte ontwikkeling. Dit betekent dus een relatief lage omzetting van licht. In sommige gevallen, zoals bij gloeilampen, gaat tot wel 70% verloren aan warmte. Led verlichting daarentegen heeft dus weinig warmte ontwikkeling en daarmee een grotere lichtopbrengst bij hetzelfde energieverbruik. 

Bedenk daarbij dat ongeveer 20% van alle elektriciteit wordt gebruikt voor verlichting, en dat elk gemiddeld Europees huishouden zo’n 24 verlichtingspunten in huis heeft. Bedenk dan eens hoeveel dat in uw elektriciteitsrekening zou kunnen schelen als u de oude verlichting vervangt voor LEDverlichting met tot 80% lager energieverbruik!

 • Langere levensduur:

LED verlichting is ook betreft levensduur anders dan standaard verlichting. Ze branden niet op of stoppen plots met werken, maar de LED diodes zullen eerder over lange tijd genomen iets minder energies output geven en na lange brandtijd iets minder fel worden.  We hebben het dan wel over een gemiddelde brandtijd van 50.000 tot 80.000 branduren wat in sommige gevallen kan uitpakken tot meer dan 10jaar.

De langere levensduur van een LED lamp wordt ook bewerkstelligd door (wederom) de lagere warmte ontwikkeling waardoor de elektronica langer meegaat. Uiteraard blijft er nog warmte-ontwikkeling, en adviseren we dan ook om altijd rekening te houden met natuurlijke (lucht)koeling en bijvoorbeeld gebruik van led profielen voor koeling van led strips. Let er bij de installatie ook op dat je de juiste voeding gebruikt en altijd een redelijke marge totaal verbruikt vermogen aanhoudt. 

 • Geen UV-straling

LED diodes geven geen UV stralen af en slechts marginaal infra rood straling. Wat dit tot voordeel heeft? LED verlichting is uitermate geschikt niet alleen voor goederen en materialen die gevoelig zijn voor warmte als gevolg van het voordeel van weinig zijn uitgestraalde warmte, maar ook voor de verlichting van UV gevoelig voorwerpen of materialen. Denk aan die in musea, kunstgalerijen, archeologische sites, enz.

 • Direct licht vanaf inschakelen

Je vraagt je misschien af of dat wel zo speciaal is. De meeste TL en HID-lampen hebben een opwarmtijd nodig voordat ze volledig helder branden vanaf het moment dat ze zijn ingeschakeld, oplopend tot wel drie minuten of meer om een maximale lichtopbrengst te behalen. LED verlichting is bij inschakelen direct op de volle 100% lichtsterkte.  Zelfs bij koude omgevingstemperaturen zal de LED direct aan springen.

Is elke LED lamp dan hetzelfde?

Daar kunnen we eigenlijk heel kort over zijn; nee, niet alle LEDverlichting is hetzelfde en zal aan al deze eigenschappen voldoen. 

Net als dat de ene gloeilamp de andere niet was is dat voor een LEDlamp ook zo. Een goedkoop gloeidraad geeft niet dezelfde levensduur als een kwalitatief betere zelfs al ziet het er hetzelfde uit.  Dit geldt ook voor LED verlichting. 

Of een LED lamp nu echt zo energiezuinig, prachtig licht geeft, minder warmte ontwikkelt etc, is in beginsel afhankelijk van de kwaliteit van de LED’s, de elektronica, die is gebruikt. Aan de buitenkant niet altijd zichtbaar, maar het antwoord kun je zelf al vinden door jezelf de vraag te stellen: Zal de kwaliteit bij die goedkope actie winkel nu echt hetzelfde kunnen zijn als die van een duurdere? Want bij LEDverlichting blijkt nog altijd dat als er in de productie is beknibbeld op materialen, om zodoende een goedkope verkoopprijs te garanderen, dan is dit zeker terug te zien in de kwaliteit.
De lange levensduur, echte kleurweergave en lage energieverbruik hangen dus samen met hoe de fabrikant de led verlichting heeft samengesteld. Uiterlijk gezien kan de ene of de andere led lamp hetzelfde zijn. Maar de componenten die een led lamp maken, dienen van een juiste kwaliteit te zijn zodat onder andere warmtegeleiding optimaal is. Als consument kun je kiezen voor een goedkopere variant bij de grote prijsvechters die naar grote waarschijnlijkheid na een paar keer schakelen of dimmen al de geest geeft. En dan bljkt dat goedkopp wederom duurkoop is. 

Leuk weetje: LEDverlichting trekt minder insecten aan!

Veel van onze klanten hebben dit al zelf ondervonden. Vooral bij gebruik van LEDverlichting in de tuin en op het terras viel he top dat de LEDlampen minder insecten aantrekken dan de andere verlichting. Aan de Bristol University hebben ze hier zelfs onderzoek naar gedaan, en zijn inderdaad tot de conclusie gekomen: LED verlichting trekt minder insecten aan. En dat betekent weer minder onderhoud en reinigen van de lampen. 

 

.

 

cs-cart add-ons, cs-cart licences, cs-cart developing